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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoNOVAES, R. M. L.; PAZIANOTTO, R. A. A.; LUIZ, A. J. B.; MAY, A.; BENTO, D. F.; DIAS, F. R. T.; MATSUURA, M. I. da S. F. Parâmetros para estimativa de emissões decorrentes de mudança de uso da terra para inventários de ciclo de vida de produtos agropecuários. In: CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 514-520.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBENTO, D. F.; PEREIRA, S. E. M.; MORANDI, M. A. B.; RAMOS, N. P.; ALVES, B. J. R.; MATSUURA, M. I. da S. F. Sistema de informações geográficas como ferramenta de apoio à avaliação do ciclo de vida. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE GESTÃO PELO CICLO DE VIDA, 4., 2014, São Bernardo do Campo. Anais... São Bernardo do Campo: Associação Brasileira de Análise de Ciclo de Vida, 2014. p. 55-60.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2022
Data da última atualização:  13/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  VAZ, P. D. da S.; SOUZA, W. R. N. de; WENDLAND, A.; PAZ, A. T. S.; CÔRTES, M. V. de C. B.; BARA, M. T. F.
Afiliação:  PRISCILA DIAS DA SILVA VAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; WALÉRIA RAMOS NOGUEIRA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF; ANDRESSA TUANE SANTANA PAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARIA TERESA FREITAS BARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Antifungal activity of Origanum vulgare and Rosmarinus officinalis phenolics- containing extracts against Colletotrichum lindemuthianum and in the suppression of anthracnose in common beans.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 11, n. 9, e 47911932145, 2022.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i 9.32145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Oregano (Origanum vulgaris L.) and rosemary (Rosmarinus officinalis L.) may contribute to the control of anthracnose in common bean (Phaseolus vulgaris L.). This study aimed to investigate the chemical composition of both extracts by LC-HRMS and their in vitro and in vivo inhibitory activity against C. lindemuthianum isolates. We evaluated the inhibition of mycelial growth, the inhibition of the conidia germination, the phytotoxicity of the extracts in bean detached leaves and the reduction of severity of anthracnose under greenhouse conditions. Ten phenolics were identified: caffeic, p-coumaric, ferulic, gallic, gentisic, protocatechuic and vanillic acids, and quercetin, luteolin and naringenin. Gentisic acid was not reported for these plants in the consulted literature. We verified the complete inhibition of the mycelium growth of C. lindemuthianum by both extracts at about 2% (oregano) and 3% (rosemary), the inhibition of spore germination was for rosemary: 100% and for oregano: 85%, at a concentration of 3% of extracts and no symptoms of phytotoxicity were observed in common bean leaves treated with them. Both extracts were efficient in reducing the severity of anthracnose caused by C. lindemuthianum BRM 007447 in BRS Campeiro and Perola cultivars, in preventive and curative modes. These extracts have shown promise in the practice of sustainable agriculture, under the experimental conditions used.
Palavras-Chave:  Alternative control; Controle alternativo.
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Alecrim; Feijão; Orégano; Phaseolus Vulgaris; Rosmarinus Officinalis.
Thesaurus NAL:  Beans; Origanum vulgare; Rosmarinus; Sustainable agriculture.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149562/1/rsd-n9-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36573 - 1UPCAP - DD20222022
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